Bij zwerftochten kun je de laatste twee punten in de auto laten.
Wat neem ik nog meer mee?
Om je voeten te beschermen tegen de scherpe randen van de verschillende schelpen is het belangrijk dat je schoenen aantrekt met een stevige zool. Draag ook geen oude schoenen! Want van oude schoenen laten de zolen los tijdens het wadlopen. Het zoute water lost de lijm op en voor je het weet ben je je zolen kwijt en zou je op blote voeten verder moeten. Wij adviseren met klem om een paar goedkope hoge basketbalschoenen te kopen. Draag ook absoluut geen laarzen! Let op: De gids kan weigeren je mee te nemen als je niet het juiste schoeisel draagt!
Je bent aan jezelf en aan de andere deelnemers van de groep verplicht, met goed schoeisel te verschijnen! En nogmaals, zonder goed schoeisel kan er besloten worden dat je niet mee kan op de wadlooptocht en dat zou wel erg sneu zijn!
Wij verhuren GEEN schoenen!
Onderkoeling is een levensbedreigende situatie. We lopen door het water, bevinden ons op een onbeschutte open vlakte en zijn overgeleverd aan de weersomstandigheden. Met name natte kleding in combinatie met een harde wind, ook al voelt deze warm aan, kunnen bijdragen aan onderkoeling van een deelnemer.
Het is daarom verplicht, om naast de kleding die je tijdens de tocht draagt, extra kleding in de rugzak bij je te hebben. Ook al is het mooi weer en zijn de weersvoorspellingen gunstig. Op het wad is het altijd kouder en kan het weer snel omslaan.
Dus extra mee in de rugzak: Een warme trui of vest en een winddicht regenjack. Neem wel een echt regenjack mee, niet een dun goedkoop wegwerpdingetje. Deze waait kapot in de wind en dan heb je er niets aan.
Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar oponthoud is een groot risico bij het wadlopen. Waarom? Als we starten met wadlopen, is het water op dat moment nog bezig met wegstromen uit de Waddenzee (de ebstroom). Op zeker moment is het punt van laag water bereikt en komt de vloed daarna weer op. Hebben we oponthoud onderweg, dan bereiken we niet tijdig de overkant en zullen we verrast worden door deze vloedstroom. Oponthoud is dus Levensbedreigend! Bereid je dus goed voor en neem bovenstaande aanbevelingen serieus en volg ze daadwerkelijk op.
Voor een oversteek naar de Waddeneilanden en zandplaten, is een goede lichamelijke conditie vereist. Weet je van jezelf dat je conditie wat minder is? Kies dan eerst voor een zwerftocht of een combinatie van wadlopen en varen. Deze tochten zijn lichter dan een oversteek naar het eiland maar geven je toch de volledige beleving van een oversteek. Er wordt op een oversteek naar de waddeneilanden en zandplaten volgens een vooraf opgesteld tijdschema gelopen dat afgestemd op de verwachte waterstanden. De vloed wacht niet en oponthoud kan levensbedreigend worden. Maak dus een verstandige keuze en breng jezelf en anderen niet in gevaar door het er toch op te wagen. Een oversteek is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.
Dit geldt voor alle wadlooptochten. Zorg dat je voordat je aan je wadlooptocht begint te eten en te drinken hebt gehad. Tijdens een tocht verbruik je flink wat energie en verlies je lichaamsvocht. Neem voor onderweg ook eten en drinken mee in de rugzak. Het allerbeste zijn de gesmeerde en belegde boterhammen en gewoon water. Gezoete zaken zoals liga- en granenkoeken en gezoete drankjes als energydrank misleiden je spijsvertering en zorgen er voor dat je conditie hard achteruitgaat onderweg. Bewaar deze zoetigheden daarom altijd voor het eind, of nog liever, voor na de wadlooptocht.
Natuurlijk kan iedereen een blessure oplopen maar voorkomen is beter dan genezen. En ook al volgen onze gidsen regelmatig een EHBO cursus een blessure onderweg is nooit prettig. Weet je van jezelf dat je snel blessures oploopt zoals een verstuikte enkel, dat je snel pijnlijke knieën of rugklachten hebt? Dan raden wij aan eerst eens een vaartocht in combinatie met een lichte wadlooptocht te maken.
Tijdens een wadlooptocht kan je erg snel verbranden. Doordat het op het Wad vaak wat kouder aanvoelt merk je niet altijd dat de zon hier erg fel is. Ook door de schittering van de zon op het water verbrand je op het Wad veel sneller. Neem daarom altijd een petje mee om je gezicht tegen de zon te beschermen. Zorg ervoor dat je goed insmeert en neem voldoende beschermende zonnebrandcrème mee voor onderweg.
Voor de zwerftochten meld je je op de volgende locatie. Zorg dat je minimaal een kwartier van te voren aanwezig bent. Vertrek dus op tijd van huis.
Voor de volgende tochten meld je je bij het schip in de vissershaven van Lauwersoog. Zorg dat je minimaal een kwartier van te voren aanwezig bent. Vertrek dus op tijd van huis.
In de vissershaven vind je ons schip de SILVERWIND en ons kantoor. Melden voor deze tochten doe je ALTIJD bij het schip en NIET bij het kantoor.
De SILVERWIND vind je achterin de visserijhaven van Lauwersoog. Je rijd het wadloopkantoor aan de Haven 26 voorbij. Ons schip ligt tegenover Next Generation Shipyards met als adres: Haven 30, 9976 VN Lauwersoog. Zie ook het plattegrondje hieronder.
Voor wadlooptochten naar een waddeneiland of zandplaat geldende volgende meldplekken. Zorg dat je minimaal een kwartier van te voren aanwezig bent. Vertrek dus op tijd van huis.