HomeInfo voor deelnemers

Informatie over Uw tocht en het wadlopen met Wadloopcentrum Pieterburen. Voor een goede voorbereiding op een wadlooptocht dient U deze gehele pagina vooraf goed bestudeerd te hebben.

VIND UW ANTWOORDMeestgestelde vragen

Ondanks het feit dat u een wadlooptocht gaat ondernemen met de oudste en meest ervaren wadlooporganisatie van ons land, is het wadlopen niet zonder risico's. Daarom verlangen wij van u dat u zich thuis al goed voorbereid op uw wadlooptocht. Dit hoeft u niet alleen te doen. Op deze webpagina helpen wij u graag daarbij. Zijn er daarna nog vragen? Bel ons gerust: 0595 528300.

Ter voorbereiding

U vindt hieronder items die u helpen voorbereiden. Wat u meeneemt voor een wadlooptocht bijvoorbeeld en waar u zich kunt melden.
Welke kleding heeft U aan
 • Kleding die vies mag worden.
 • Het liefst boven- en onderkleding dat weinig water opneemt en snel weer droogt. Geen katoen. Sportkleding is uitstekend.
 • Korte broek.
 • Jas of jack.
 • Pet, muts of hoedje als bescherming tegen de zon of koude.
 • Voor wadlopen en varen: Basketbal-, surf-, duikschoenen en sokken. Voor wadloopbelevingen kunnen lage sportschoenen ook.
Welke kleding neemt U extra mee
 • Warme trui of vest.
 • Winddichte regenjack.
 • Schoon ondergoed en bovenkleding in een waterdichte plastic zak.
 • Droge schoenen.
Wat U nog meer meeneemt
 • Schone handdoek in de waterdichte plastic zak
 • Zonnebrandcrème
 • Voldoende te eten voor onderweg
 • Voldoende te drinken voor onderweg
 • Eventueel zonnebril
 • Eventueel oude afwaskwast om slik mee af te poelen bij de spoelbakken
 • Eventueel plastic zak voor de natte kleding
 • Bij koud weer ook handschoenen, muts en sjaal (voor- en najaar)
Meldplek Zwerftochten
 • Zwerftocht Noordpolderzijl: Café ’t Zielhoes, Zijlweg 4, 9988 TD Usquert
 • Zwerftocht Pieterburenwad: Parkeerplaats achter het Dorpshuis, Hoofdstraat 105 Pieterburen. Ingang parkeerplaats is naast Hoofdstraat 107.
Melden wadlopen en varen
 • Schelpen zoeken op het Roode Hoofd
 • Dagtocht Weststrand Schiermonnikoog
 • Brakzand Schiermonnikoog
 • Zeehonden wadlooptocht
 • Rif Engelsmanplaat

Melden op de SILVERWIND, achterin de visserijhaven van Lauwersoog. Dus NIET bij het WADLOOPKANTOOR !!

Volg de blauwe borden P4. Het is niet mogelijk om op P4 te parkeren. Het parkeerterrein wordt momenteel gebruikt als baggerdepot. U kunt de auto parkeren aan de waterkant naast P4.

Onze schepen liggen ca. 75 meter voorbij de blauwe loodsen van Next Generation Shipyards met als adres: Haven 30, 9976 VN Lauwersoog. Zie ook het plattegrondje hieronder.

Meldplaatsen van wadloop oversteken naar een Waddeneiland of zandplaat:
 • Ameland: de auto parkeren op het parkeerdek bij de veerdam te Holwerd. Daarna melden onderaan bij de trap naar restaurant Land- en Zeezicht op de pier. Let op dat je je bij de juiste organisatie aanmeldt!! WADLOOPCENTRUM PIETERBUREN!! Dus niet bij een andere, op ons gelijkende organisatie.
 • Schiermonnikoog, Brakzandtocht: Melden op ms SILVERWIND. Parkeren nabij parkeerplaats P4. De SILVERWIND ligt schuin tegenover P4. (zie ook het plattegrondje hieronder)
 • Schiermonnikoog XXXL: Parkeren bij het wadloopkantoor Haven 26.
 • Rottumeroog: Parkeren nabij P4 en melden bij het wadloopkantoor Haven 26.
 • Simonszand: Parkeren nabij P4 en melden bij het wadloopkantoor Haven 26.

https://wadlopen.com/wp-content/uploads/2018/09/Weststrand115623-1280x1080.jpg

Wat zijn de risico's

Hieronder treft U de risico's van een wadlooptocht en hoe men zich daar op kan voorbereiden.
https://wadlopen.com/wp-content/uploads/2020/02/background17-1280x1152.jpg
Onderkoeling

Onderkoeling is een levensbedreigende situatie. We lopen door het water, bevinden ons op een onbeschutte open vlakte en zijn overgeleverd aan de weergoden. Met name natte kleding in combinatie met een harde wind, ook al voelt deze warm aan, kunnen bijdragen aan onderkoeling van een deelnemer.

Het is daarom verplicht, om naast de kleding die U tijdens de tocht draagt, extra kleding in de rugzak bij U te hebben. Ook al is het mooi weer en zijn de weersvoorspellingen gunstig. Het weer zou maar zo eens kunnen omslaan.

Dus extra mee in de rugzak: Een warme trui of vest en een winddichte regenjack. Voor wat betreft een regenjack: Dit moet wel een echt regenjack zijn, niet een dun goedkoop wegwerpdingetje. Deze waait kapot in de wind en dan heb je er net niets aan. Zie de afbeelding.

Oponthoud

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar oponthoud is een groot risico bij het wadlopen. Waarom? Als we starten met wadlopen, is het water op dat moment nog bezig met wegstromen uit de Waddenzee (de ebstroom). Op zeker moment is het punt van Laag Water bereikt en komt de vloed daarna weer op. Hebben we oponthoud onderweg, dan bereiken we niet tijdig de overkant en zullen we verrast worden door deze vloedstroom. Een onaanvaardbare oponthoud is in dit geval: Levensbedreigend! Wat kunt U als deelnemer hier zelf tegen doen?

Antwoord: U goed voorbereiden! Neem daarom de aanbevelingen op deze pagina serieus en volg ze daadwerkelijk op.

Waarom Wadloopschoenen dragen?

Om Uw voeten te beschermen tegen de scherpe randen van de Japanse oester. Zonder schoenen worden Uw voeten lelijk opengehaald en in het water hecht geen enkele pleister. Bloed stolt in het water niet, waardoor een wond blijft bloeden. Bloedverlies is het gevolg.

Draag geen oude schoenen! Want van oude schoenen laten de zolen los tijdens het wadlopen. Het zoute water lost de lijm op. De zolen verliest U gegarandeerd en dan zou je op blote voeten verder moeten. Met al die scherpe Japanse oesters! U bent aan Uzelf en aan Uw groep verplicht, met goed schoeisel te verschijnen! Dus geen oude schoenen! Wij adviseren met klem, om een paar goedkope hoge basketbalschoenen te kopen. Draag absoluut geen laarzen! Die verliest U in het slik en de rand van de laars maakt lelijke snijwonden in Uw onderbeen.

Lichamelijke conditie

Voor een oversteek naar de Waddeneilanden en zandplaten, is een goede lichamelijke conditie vereist. Zoals eerder al uitgelegd: De vloed wacht niet! Er wordt volgens een vooraf opgesteld tijdschema gelopen die haarfijn afgestemd is op de verwachte waterstanden. Oponthoud kan levensbedreigend worden. Een oversteek is dus niet voor iedereen weggelegd. Weet U van Uzelf, dat Uw conditie wat minder is? U bent een held, als U eerst een wadzwerftocht of een gecombineerde boottocht met lichte wadlooptocht uitprobeert.

Voldoende eten en drinken

Dit geldt voor alle wadlooptochten. Zorg dat U vooraf voldoende te eten en te drinken hebt gehad. Tijdens een tocht verbruikt U flink wat energie en verliest U lichaamsvocht. Eet en drink vooraf, maar eet U niet klem! Neem voor onderweg ook eten en drinken mee in de rugzak. Het allerbeste zijn de gesmeerde en belegde boterhammen en gewoon water. Gezoete zaken zoals liga- en granenkoeken en gezoete drankjes als energydrank misleiden Uw spijsvertering en zorgen er voor dat Uw conditie hard achteruitgaat onderweg. Bewaar deze zoetigheden daarom altijd voor het eind, of nog liever, voor na de wadlooptocht.

Op tijd komen

Vertrek op tijd van huis. Vanwege de opkomende vloed kunnen we niet wachten op deelnemers die te laat zijn. Bereid Uw reis naar het startpunt, thuis al voor. Vertrouw niet altijd op Uw navigatie-apparatuur, maar kijk bijvoorbeeld thuis al, ook op Google Maps of een ouderwetse wegenkaart, waar U moet zijn.

Blessures

Voorkomen is beter dan genezen. Weet U van Uzelf dat u vaak een enkel verstuikt, pijn in de knieën heeft, rugklachten, of zelfs ruimtevrees hebt? Wij raden U dan een vaartocht in combinatie met een lichte wadlooptocht aan om toch van het Wad en het Wadlopen te kunnen genieten.

Zonnesteek en zonnebrand

Neem ter voorkoming een hoofddeksel mee en voldoende beschermende zonnebrandcrème.

Nieuwsbrief

Als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief, hoort u als eerste het laatste nieuws.

  Website & Boekingssoftware door NORISK Software

  Translate »