HomeInformatie

Informatie over je tocht en het wadlopen met Wadloopcentrum Pieterburen. Voor een goede voorbereiding op een wadlooptocht dien je deze gehele pagina vooraf goed bestudeerd te hebben.

VIND UW ANTWOORDMeestgestelde vragen

Wij zorgen er graag voor dat je wadloopavontuur een onvergetelijke ervaring wordt. Maar om hiervoor te zorgen is het belangrijk dat je jezelf ook goed voorbereidt op je wadlooptocht. En ondanks dat je een wadlooptocht gaat ondernemen met de meest ervaren wadlooporganisatie van Nederland is een wadlooptocht nooit zonder risico's. Lees daarom deze pagina goed door voor je gaat beginnen aan dit prachtige avontuur. Neem de aanbevelingen serieus en volg ze op!

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Een goede voorbereiding

Hieronder vind je meer informatie die je helpen om je goed voor te bereiden op het wadlopen. Je leest welke kleding je het beste kunt dragen en wat je meeneemt voor onderweg. Ook vind je informatie over waar je je moet melden voor een wadlooptocht.
Welke kleding draag ik tijdens het wadlopen?
 • Kleding die vies mag worden.
 • Het liefst boven- en onderkleding dat weinig water opneemt en snel weer droogt. Geen katoen. Sportkleding is uitstekend.
 • Korte broek.
 • Jas of jack.
 • Pet, muts of hoedje als bescherming tegen de zon of koude.
 • Voor naar een eiland en voor de zwerftochten: Basketbal-, surf-, duikschoenen en sokken. Voor wadloopbelevingen en op tochten voor kinderen kunnen lage sportschoenen ook.
Welke kleding moet ik extra meenemen?
 • Warme trui of vest.
 • Winddichte regenjack.
 • Schoon ondergoed en bovenkleding in een waterdichte plastic zak.
 • Droge schoenen.

Bij zwerftochten kun je de laatste twee punten in de auto laten.

Wat neem ik nog meer mee?
 • Schone handdoek in de waterdichte plastic zak
 • Zonnebrandcrème
 • Voldoende te eten voor onderweg
 • Voldoende te drinken voor onderweg
 • Eventueel zonnebril
 • Eventueel oude afwaskwast om slik mee af te poelen bij de spoelbakken
 • Eventueel plastic zak voor de natte kleding
 • Bij koud weer ook handschoenen, muts en sjaal (voor- en najaar)
Meldplek Zwerftochten
 • Zwerftocht Noordpolderzijl: Café ’t Zielhoes, Zijlweg 4, 9988 TD Usquert
 • Zwerftocht Pieterburenwad: Parkeerplaats achter het Dorpshuis, Hoofdstraat 105 Pieterburen. Ingang parkeerplaats is naast Hoofdstraat 107.
Melden wadlopen en varen
 • Schelpen zoeken op het Roode Hoofd
 • Dagtocht Weststrand Schiermonnikoog
 • Brakzand Schiermonnikoog
 • Zeehonden wadlooptocht
 • Rif Engelsmanplaat

Melden op de SILVERWIND, achterin de visserijhaven van Lauwersoog. Dus NIET bij het WADLOOPKANTOOR !!

Volg de blauwe borden P4. Het is niet mogelijk om op P4 te parkeren. Het parkeerterrein wordt momenteel gebruikt als baggerdepot. U kunt de auto parkeren aan de waterkant naast P4.

Onze schepen liggen ca. 75 meter voorbij de blauwe loodsen van Next Generation Shipyards met als adres: Haven 30, 9976 VN Lauwersoog. Zie ook het plattegrondje hieronder.

Meldplaatsen van wadloop oversteken naar een Waddeneiland of zandplaat:
 • Ameland: de auto parkeren op het parkeerdek bij de veerdam te Holwerd. Daarna melden onderaan bij de trap naar restaurant Land- en Zeezicht op de pier. Let op dat je je bij de juiste organisatie aanmeldt!! WADLOOPCENTRUM PIETERBUREN!! Dus niet bij een andere, op ons gelijkende organisatie.
 • Schiermonnikoog, Brakzandtocht: Melden op ms SILVERWIND. Parkeren nabij parkeerplaats P4. De SILVERWIND ligt schuin tegenover P4. (zie ook het plattegrondje hieronder)
 • Schiermonnikoog XXXL: Parkeren bij het wadloopkantoor Haven 26.
 • Rottumeroog: Parkeren nabij P4 en melden bij het wadloopkantoor Haven 26.

https://wadlopen.com/wp-content/uploads/2018/09/Weststrand115623-1280x1080.jpg

Wat zijn de risico's

Hieronder lees je meer over de risico's van het wadlopen en waarom het zo belangrijk is om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
https://wadlopen.com/wp-content/uploads/2020/02/background17-1280x1152.jpg
Onderkoeling

Onderkoeling is een levensbedreigende situatie. We lopen door het water, bevinden ons op een onbeschutte open vlakte en zijn overgeleverd aan de weersomstandigheden. Met name natte kleding in combinatie met een harde wind, ook al voelt deze warm aan, kunnen bijdragen aan onderkoeling van een deelnemer.

Het is daarom verplicht, om naast de kleding die je tijdens de tocht draagt, extra kleding in de rugzak bij je te hebben. Ook al is het mooi weer en zijn de weersvoorspellingen gunstig. Op het wad is het altijd kouder  en kan het weer snel omslaan.

Dus extra mee in de rugzak: Een warme trui of vest en een winddicht regenjack. Neem wel een echt regenjack mee, niet een dun goedkoop wegwerpdingetje. Deze waait kapot in de wind en dan heb je er niets aan.

Oponthoud

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar oponthoud is een groot risico bij het wadlopen. Waarom? Als we starten met wadlopen, is het water op dat moment nog bezig met wegstromen uit de Waddenzee (de ebstroom). Op zeker moment is het punt van Laag Water bereikt en komt de vloed daarna weer op. Hebben we oponthoud onderweg, dan bereiken we niet tijdig de overkant en zullen we verrast worden door deze vloedstroom. Een onaanvaardbare oponthoud is in dit geval: Levensbedreigend! Wat kunt U als deelnemer hier zelf tegen doen?

Antwoord: U goed voorbereiden! Neem daarom de aanbevelingen op deze pagina serieus en volg ze daadwerkelijk op.

Waarom Wadloopschoenen dragen?

Om je voeten te beschermen tegen de scherpe randen van de verschillende schelpen en met name de Japanse oester. Zonder schoenen worden je voeten lelijk opengehaald en in het water hecht geen enkele pleister. Bloed stolt in het water niet, waardoor een wond blijft bloeden. Met teveel bloedverlies tot gevolg. Let op: De gids kan weigeren je mee te nemen als je niet het juiste schoeisel draagt!

Draag ook geen oude schoenen! Want van oude schoenen laten de zolen los tijdens het wadlopen. Het zoute water lost de lijm op en voor je het weet ben je je zolen kwijt en zou je op blote voeten verder moeten. Levensgevaarlijk! Wij adviseren met klem om een paar goedkope hoge basketbalschoenen te kopen. Draag ook absoluut geen laarzen! Die verlies je in het slik en de rand van de laars maakt lelijke snijwonden in je onderbeen.

Je bent aan jezelf en aan de andere deelnemers van de groep verplicht, met goed schoeisel te verschijnen! En nogmaals, zonder goed schoeisel kan er besloten worden dat je niet mee kan op de wadlooptocht en dat zou wel erg sneu zijn!

Lichamelijke conditie

Voor een oversteek naar de Waddeneilanden en zandplaten, is een goede lichamelijke conditie vereist. Weet je van jezelf dat je conditie wat minder is? Kies dan eerst voor een zwerftocht of een combinatie van wadlopen en varen. Deze tochten zijn lichter dan een oversteek naar het eiland maar geven je toch de volledige beleving van een oversteek. Er wordt op een oversteek naar de waddeneilanden en zandplaten volgens een vooraf opgesteld tijdschema gelopen dat afgestemd op de verwachte waterstanden. De vloed wacht niet en oponthoud kan levensbedreigend worden. Maak dus een verstandige keuze en breng jezelf en anderen niet in gevaar door het er toch op te wagen. Een oversteek is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

Voldoende eten en drinken

Dit geldt voor alle wadlooptochten. Zorg dat je voordat je aan je wadlooptocht begint te eten en te drinken hebt gehad. Tijdens een tocht verbruik je flink wat energie en verlies je lichaamsvocht. Neem voor onderweg ook eten en drinken mee in de rugzak. Het allerbeste zijn de gesmeerde en belegde boterhammen en gewoon water. Gezoete zaken zoals liga- en granenkoeken en gezoete drankjes als energydrank misleiden je spijsvertering en zorgen er voor dat je conditie hard achteruitgaat onderweg. Bewaar deze zoetigheden daarom altijd voor het eind, of nog liever, voor na de wadlooptocht.

Blessures

Voorkomen is beter dan genezen. Weet U van Uzelf dat u vaak een enkel verstuikt, pijn in de knieën heeft, rugklachten, of zelfs ruimtevrees hebt? Wij raden U dan een vaartocht in combinatie met een lichte wadlooptocht aan om toch van het Wad en het Wadlopen te kunnen genieten.

Zonnesteek en zonnebrand

Neem ter voorkoming een hoofddeksel mee en voldoende beschermende zonnebrandcrème.

Nieuwsbrief

Als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief, hoort u als eerste het laatste nieuws.

  Website & Boekingssoftware door NORISK Software

  Translate »